Kunstdwalen in Middelburg

In mijn vorige blog noemde ik al dat ik iets ging schrijven over kunstdwalen. Nu zal vast niet iedereen begrijpen wat ik daarmee bedoel. Het woord kunstdwalen is namelijk niet in het woordenboek te vinden! Een vriendin van mij noemde het woord een keer en zodoende is het een begrip in onze vriendengroep geworden. Wat bedoelen wij met kunstdwalen?

Kunstdwalen is slenteren en ondertussen goed om je heen kijken. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een dorp of stad in je omgeving. In de natuur kun je het ook doen, het ligt er net aan naar wat voor kunst je ‘op zoek’ bent. Terwijl je dwaalt en toerist in eigen stad bent kun je letten op de volgende dingen: de straat, misschien zitten er twee kleine meisjes een ijsje te eten en is dat weer inspiratie voor een tekening, maar let ook op de stenen waarop je loopt. Vaak zijn er gedenkstenen of struikelstenen in de straat bevestigd. Wat struikelstenen zijn leg ik je zo meteen verder uit. Ook etalages kunnen een leuke bron van inspiratie zijn, of een oude dame met een bijzonder hoedje op. Nieuwe winkels of cafeetjes ontdekken is ook altijd leuk, welke leuke verrassingen zijn er te vinden achter deze deuren? Loop ook eens zonder doel een steegje in, wie weet wat je tegenkomt? Zo liep ik met mijn vriendin in Middelburg en bekeek ik het stadhuis ineens van de andere kant, ook vonden wij oude kerkjes en een universiteit. Waarvan ik niet eens wist dat deze bestonden.

De abdij, tegen de avond.
Het stadhuis, tegen de avond.

Nu jullie weten wat ik bedoel met kunstdwalen laat ik jullie zien wat voor kunst ik tegen ben gekomen in Middelburg met mijn vriendin op kunstdwaaltocht. Laten we beginnen bij datgene waar het minst naar gekeken wordt: de straat. Mijn vriendin wees me erop eens naar de straat te kijken en toen we dat deden kwamen we struikelstenen tegen. Struikelstenen zijn steentjes met een, in messing gegraveerde, tekst erop. Deze stenen zijn in de straat gemetseld voor panden met een verhaal. In deze panden woonden Joden die in de Tweede Wereldoorlog door de bezetters vermoord waren. De namen, geboorte- en sterfdatum van deze mensen staan in de stenen gegraveerd, vaak als familie bij elkaar. Hoe bijzonder, ik heb al zo vaak door Middelburg gelopen en ze waren me nog nooit opgevallen! Het is mooi dat ze er zijn, zo word je stilgezet bij het feit dat we nog in vrijheid leven en wat een geluk we daar eigenlijk mee hebben! Zeker nu er zoveel gaande is in de landen om ons heen… Ik heb helaas geen foto gemaakt van de stenen, maar als je het begrip ‘struikelstenen’ googelt kom je ze vanzelf tegen.

We keken niet alleen naar beneden maar ook om ons heen en tot ons grote plezier kwamen we bijzondere etalages tegen en gedichtjes die ons aan het denken zetten. Ook bekeken wij het prachtige stadhuis van een andere kant, vonden we verf op muren, waarbij je je fantasie kwijt kunt in bedenken wat het uitbeeldt. En het misschien wel het allerleukste wat we tegenkwamen was toen we alweer richting het station liepen. Het was al wat later op de avond, de lantaarns waren al aan en we liepen door een sprookjesachtig straatje met mooie gevels. Plots kregen we een felverlichte etalage in het oog. Toen we naar binnen keken zagen we oude antieke klokken hangen en helemaal achterin het winkeltje zat een man gebogen te werken. Het beeld paste perfect in van die heerlijke oude verhalen- en prentenboeken.

De abdij, van een andere kant bekeken.
Het stadhuis, van een andere kant bekeken.
Op de markt staan drie kiosk naast elkaar. Op elke kiosk staat een gedichtje over de zee.
Op de markt staan drie kiosken naast elkaar. Op elke kiosk staat een gedichtje over de zee.
Wat vinden jullie, is de tekening op de muur een olifant of een kaars onder een stolp?
Wat vinden jullie, is dit een olifant of een kaars onder een stolp?
Een grappig detail. Twee verfhanden op een oud gebouw.
Een grappig detail. Twee verfhanden op een oud gebouw.
Hoe leuk is deze etalage vol met vintage naaimachines!
Hoe leuk is deze etalage vol met vintage naaimachines!
Last but not least, de klokkenmaker! Helaas is de foto van slechte kwaliteit, maar ik wilde hem toch graag toevoegen.
Last but not least, de klokkenmaker! Helaas is de foto van slechte kwaliteit, maar ik wilde hem toch graag toevoegen.

Hiermee wil ik de blog van vandaag weer afsluiten, zie de foto’s en geniet met ons mee. Verder raad ik je aan om ook eens je eigen stad met andere ogen te bekijken, wie weet wat voor bijzondere dingen je tegenkomt! Ik kan je in ieder geval garanderen dat je ’s avonds met een hoofd vol inspiratie je bed in stapt! 🙂

Liefs, Marlinda

Op de hoogte blijven van nieuws en inspiratie? Vind mij op Facebook: https://www.facebook.com/lightningbugs.nl/ & Instagram: @lightningbugs.nl

7 thoughts on “Kunstdwalen in Middelburg

Geef een reactie