Maak een moodboard & vind mij op Pinterest

Twijfel je over je stijl, zoek je inspiratie voor een project, of vraagt iemand jou om jezelf te omschrijven? Maak een moodboard! Letterlijk vertaald betekent moodboard: ‘stemmingsbord’ of ‘sfeerbord’. Wat is een moodboard, hoe maak je het en waarom heeft het te maken met je stemming? Lees gauw verder!

Wat is een moodboard?

Een moodboard is een verzameling van afbeeldingen die een bepaalde sfeer of stemming uitstralen. Waarom straalt een moodboard uit hoe je gestemd bent? Wanneer je een moodboard maakt zonder duidelijk doel dan kies je afbeeldingen die bij je stemming passen. Als je droevig bent zullen er vooral afbeeldingen te vinden zijn van uitspraken en afbeeldingen die bij je gevoel passen. Ben je heel blij en heb je het gevoel dat je de wereld aankan? Dan zul je vrolijke dingen terugvinden en inspirerende, positieve uitspraken. Moodboards hebben dus wel degelijk met stemmingen te maken. Maar als je een moodboard maakt voor een project hoef je daar niet per se je humeur in te stoppen. Dan kun je het ook zien als een sfeerbord. Met het moodboard kun je een sfeer uitstralen waardoor mensen een gevoel krijgen bij je project.

Een droevig moodboard. Stemming: leeg, inspiratieloos, verdrietig.
Een droevig moodboard. Stemming: leeg, inspiratieloos, verdrietig. Wat vinden jullie? Herkennen jullie deze stemming in dit moodboard?
Een stapel (oude) tijdschriften komt altijd goed van pas!
Een stapel (oude) tijdschriften komt altijd goed van pas!

Hoe maak je een moodboard?

Je kunt een moodboard op verschillende manieren maken. Digitaal, op internet of op papier. Voor je begint met een moodboard kun je het beste bedenken waarvoor je moodboard bestemd is en of je gaat knippen en plakken, of digitaal bewerken. Ga je een fysiek moodboard maken met als onderwerp interieur, zoek dan interieurtijdschriften op, knip mooie plaatjes uit en leg ze apart. Plak ze nog niet op! Denk je dat je compleet bent? Dan kun je de plaatjes neerleggen in een mooie compositie en als je daarover tevreden bent kun je ze op gaan plakken.

Knip je plaatjes in diverse vormen en leg ze mooi bij elkaar.
Knip je plaatjes in diverse vormen en leg ze mooi bij elkaar.

Digitale moodboards

Wil je een digitaal moodboard gaan maken dan kun je dat doen op Word, Paint of een collagemaker op internet. Dan kun je eindeloos plaatjes toevoegen en composeren zoals jij wilt. Verder kun je op Polyvore moodboards maken. Polyvore is een website waar ontzettend veel producten te vinden zijn op o.a. het gebied van kleding en interieur. Zelf vind ik Polyvore niet zo prettig werken, omdat ik het daar nooit zo makkelijk kan vinden. Maar dat kan ook aan mij liggen, het is al lang geleden dat ik het uitprobeerde.

Dit moodboard maakte ik op Word. De plaatjes komen van Pinterest. Ik zocht op 'icecream' en kwam uiteindelijk uit bij blauwtinten.
Dit moodboard maakte ik op Word. De plaatjes komen van Pinterest. Ik zocht op ‘icecream’ en kwam uiteindelijk uit bij een moodboard vol blauwtinten.

Pinterest

Als je een blijvend moodboard wilt wat je steeds kunt veranderen en toevoegen dan kun je ook voor Pinterest kiezen. Pinterest is een sociaal medium waar je plaatjes kunt delen over de hele wereld. Verder kun je ook plaatjes overnemen (pinnen) van mensen en die in je eigen account zetten. Je account kun je weer onderverdelen in diverse categorieën (borden) waardoor je je opgeslagen pins altijd weer terug kunt vinden. Pinterest is niet per se alleen een moodboard, je kunt er met name inspiratie en ideeën vinden en delen met de hele wereld. Pinterest vertelt jou en anderen wel iets over je stijl en je kunt er ook zeker ideeën vinden voor projecten, maar je kunt er geen moodboard op knippen en plakken. Pinterest bepaalt uiteindelijk de vormgeving. Wel vind je er ook zeker heel veel moodboard inspiratie.

Hier zie je mijn Pinterestaccount.
Hier zie je mijn Pinterest account. Meer zien? Klik op de foto en neem een kijkje. 😉

Think out of the box

Met name bij een fysiek moodboard kun je zoveel meer dan je aanvankelijk denkt. Voeg bijvoorbeeld stoffen of tekeningen/schetsen toe. Of takjes, droogbloemen, steentjes, boomschors, kralen, wat je maar wilt. Je kunt zo veel en dat is het mooie en leuke van een moodboard. Verras jezelf en anderen door onverwachte elementen in je moodboard te stoppen. Ook hoeft een moodboard niet per se op papier te zijn, maar beplak juist een stuk stof, spelt plaatjes op een hanggordijn of gebruik een prikbord/memobord/wandrek. Alles kan en alles mag!

Ik koos een spiegel als ondergrond voor mijn moodboard, om er een unieke touch aan te geven.
Ik koos een spiegel als ondergrond voor mijn moodboard, om er een unieke touch aan te geven.

Heb je nog nooit een moodboard gemaakt en heb je nog steeds het gevoel dat het je niet gaat lukken? Wees gerust, een moodboard maken kan iedereen. Ga het gewoon eens lekker proberen als je een keertje tijd over hebt. Veel succes en verras jezelf!

Liefs, Marlinda

Maak jij ook moodboards, heb je nog leuke tips of andere dingen om te vertellen? Deel het dan vooral even in de reacties! Ik hoor graag van jullie! 

6 thoughts on “Maak een moodboard & vind mij op Pinterest

Geef een reactie