Een ode aan melancholie

Melancholie. Dat is mijn allermooiste meest favoriete woord. En daar ga ik vandaag een artikel aan wijden! Een ode aan het woord en aan degene die het heeft bedacht!

Laten we allereerst eens in het woordenboek kijken, hoe omschrijft onze meneer van Dale dit woord?

ode-aan-melancholie-lightningbugs.nlDoor te googelen vond ik nog een mooiere omschrijving:

Melancholie is een gemoedstoestand die neigt naar depressie en zich kenmerkt door een verdrietige kijk op het verleden of een onvervuld verlangen. De naam is afkomstig van het Griekse μέλας (melas: zwart) en χολή (cholè: gal). Zwarte gal is een van de vier humores volgens de leer van Claudius Galenus.

Nu neemt het zwartgallige afbreuk op de schoonheid van het woord, vind ik. Want spreek het woord eens hardop uit: me-lan-cho-lie. Het klinkt als melodie, maar dan met een droefgeestige ondertoon. Alsof je een droevig liedje zingt. Het woord laat je voelen wat het betekent. Wellicht vind je mij nu een zweverig persoon. 😉 Maar dit is mijn gevoel bij het woord. En daarom is het mijn lievelingswoord.

Hoor jij ook de melodie in het woord melancholie?

Liefs, Marlinda

Heb jij ook een lievelingswoord? Deel hem zeker even in de reacties!

1 thought on “Een ode aan melancholie

Geef een reactie