Klagen met een positief tintje

Oh, wat heb ik zin om eens een flink potje te klagen. Niet dat ik daar reden toe heb, ik kan meer dan genoeg redenen bedenken om dankbaar voor te zijn. Maar aangezien ik zo ‘chagrijnig’ was dat ik geen zin had om een blije blog te schrijven, besloot ik het probleem maar bij de kern aan te pakken en iets te schrijven over klagen.

Klagen.

Wat is dat iets verleidelijks. ‘Poeh, wat is het warm!’, ‘Wat ben ik moe.’, ‘Ik heb geen zin hoor.’. Of het bedenken van allerlei excuses waarom je iets niet zou hoeven doen. Bijv.: ‘Het is veel te warm om een blogpost te schrijven.’ of: ‘Ik zit daar en daar mee en daarom hoef ik dat niet te doen.’. Ik doe dit veel te vaak. Ik bedenk zelfs excuses voor het feit waarom ik wél dat extra koekje neem, of waarom ik die schoenen toch echt nodig heb. Dat klagen en excuses bedenken heeft met elkaar te maken. Het komt voort uit ontevredenheid. We zijn niet tevreden met onze situatie, met de dingen die we hebben, maar we willen altijd meer.

Omdat ik mezelf hier schuldig aan stel besloot ik maar met de billen bloot te gaan en mezelf aan de schandpaal te nagelen. Ja, ik klaag te vaak, ik ben te vaak ontevreden. En dat accepteer ik mooi niet. Ik wil de wereld mooier maken? Laat ik dan bij mezelf beginnen.

Laat ik eerst alle dingen waar ik niet tevreden mee ben/excuses om niet te bloggen op schrijven:

 • Het is te warm.
 • Ik heb nergens zin in.
 • Ik heb vandaag al zoveel gedaan, nu mag ik chillen.
 • Mijn kamer is een rotzooi dat moet ik nog opruimen.
 • Ik moet zoveel doen deze week.

Vervolgens bedacht ik voor elk van deze dingen een positief argument:

 • Naar dit weer heb je erg lang uitgekeken!
 • Er is genoeg te doen, voor alles wat je nu doet hoef je morgen niet te stressen.
 • Ja, je hebt veel gedaan, maar ook genoeg tijd over gehad om uit te rusten, so get out of that lazy modus, girl!
 • Oeps, helemaal gelijk! Wat nu niet komt, komt later wel! Dit is belangrijker.
 • Dat valt achteraf reuze mee en alles wat je nu doet hoef je later niet meer te doen.

Oké, door dit zo op te schrijven ben ik al wat positiever gaan denken! Klagen? Jep, dat doe ik ook weleens. Heb ik daar reden toe? Nee, ik heb namelijk veel meer redenen om dankbaar voor te zijn! Ik kwam deze quote tegen die ik erg mooi en passend vond:

“We kunnen klagen dat aan een rozenstruik doorns groeien, of blij zijn dat aan een doornstruik rozen groeien.” – Abraham Lincoln

Klagen doet iedereen, maar je hoeft het niet te accepteren, je kunt er aan werken! Door aan de negatieve gedachten een positieve draai te geven en door je redenen om dankbaar voor te zijn op te schrijven. Zoals ik jullie liet zien in dit artikel.

Zo, ik ga deze blogpost afmaken en heerlijk in de tuin genieten van het weer waarop ik zolang heb gewacht. IJsje?

Wat zijn jouw redenen om dankbaar voor te zijn? En wat doe jij als je jezelf betrapt op klagen?

Liefs, Marlinda

2 thoughts on “Klagen met een positief tintje

 1. Mooie spreuk van Lincoln. En af en toe even zelfreflectie is heel belangrijk! Super dat je het nu wel positief op gaat pakken! En als je een to do list maakt, kan je alles in een mum van tijd afvinken!✍?✔️
  Goede blog Linn?

Geef een reactie