Waarom iedereen vrijheid verdient

Vandaag moest ik werken en mijn collega’s hadden het al een aantal dagen gehad over een vlinder die binnen rondvloog. Dit vond ik erg zielig maar ik had hem nog niet gezien. Tot vandaag. Hij vloog steeds tegen het raam aan, in de hoop dat hij daardoor naar buiten kon. Ik besloot hem te vangen, maar dat viel nog niet mee. Uiteindelijk had ik mijn handen als een kommetje gevormd en hield ik ze onder hem. Toen hij er in vloog stopte ik ze snel dicht. Wat voelde dat gek, zo’n fladderend en kriebelend beestje in mijn handen. Ik liep snel naar buiten, opende mijn handen en daar ging hij. Vrolijk fladderde hij door de lucht. Vrijheid!

Vandaag wil ik het met jullie hebben over vrijheid. Want dat is niet zo vanzelfsprekend. Zelfs niet in Nederland. Hier in Nederland hebben we vrijheid van meningsuiting, vrijheid om te dragen, te doen en te zijn wat je wilt. Toch leven ook hier in Nederland veel mensen die niet volledig vrij zijn. Omdat ze maandelijks niet rond kunnen komen. Omdat ze thuis een naar leven leiden. Of omdat ze buitenlands zijn. Ja, echt. Er zijn mensen die geweigerd worden op een sollicitatiegesprek omdat hun naam buitenlands klinkt. Of omdat ze een hoofddoek dragen. Verdienen zij geen vrijheid? Vrijheid om te zijn wie ze zijn? Ieder mens wil toch zichzelf kunnen zijn? Waarom wordt dat anderen dan niet altijd gegund?

Vrijheid om te zijn wie je bent.

En nu doel ik heus niet alleen op ‘buitenlanders’. Want heb jij paars haar, dan zul je daar heus een paar keer voor uitgelachen zijn, of tenminste vreemd aangekeken. Heb je meer rondingen dan de anderen in jouw klas, dan heb je daar vast wel eens lelijke opmerkingen over gekregen. En niet alleen vrijheid in uiterlijke kenmerken, want heb jij de vrijheid om jezelf te zijn als iedereen je een ADHD’er of stuiterbal noemt? Of als je uitgelachen wordt omdat je slim bent en graag leert?

Nu zou ik hier graag iets aan willen veranderen, maar wie ben ik? Ik discrimineer mensen net zo goed wanneer ik ze weer eens in een bepaald ‘hokje’ stop. Toch kan ik er iets aan doen. Eén van mijn levensmotto’s is: ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf.’ Wat ik ga doen? Niet meer oordelen op het eerste gezicht maar iedereen een eerlijke kans geven. En daarbij hoop ik dat ik op die manier een voorbeeld voor anderen kan zijn. Dat ik anderen kan inspireren om hetzelfde te doen.

 

Quote by Danielle LaPorte.
Quote by Danielle LaPorte.

Wees jezelf.

Als laatste wil ik jullie allemaal iets meegeven: ‘Lieve lezer, wie je ook bent, je bent mooi, je bent prachtig. Gewoon om wie je bent. Wees jezelf en blijf jezelf. Weet je waarom dit zo belangrijk is?’

Hier om:

She had blue skin,

And so did he.

He kept it hid

And so did she.

They searched for blue

Their whole life through,

Then passed right by –

And never knew.

  • Shel Silverstein, Masks

Met wie je bent kun je anderen inspireren, bijvoorbeeld als je overeenkomende eigenschappen hebt. Maar ook omdat jij uniek bent. Zoals jij is er maar één. Bijzonder eigenlijk hè, dat iedere persoon op deze aarde weer een andere combinatie van genen en karaktereigenschappen heeft. Zelfs ééneiige tweelingen.

Dik, dun, arm, rijk, groot, klein, lang, kort, geel, blauw, paars, man, vrouw, homo, hetero, Afrikaans, Amerikaans, Turks, Canadees, Duits, moslim, christen, hindoe, brandweerman, politieagente, vuilnisvrouw, leraar, model, verkoopster, gehandicapt, autist, ADHD’er, nerd of verlegen, wie je ook bent en wat je ook doet,

Jij mag er zijn!

Liefs, Marlinda

 

– Heb jij je weleens beperkt gevoeld in je vrijheid om te zijn wie je bent? –


 

5 thoughts on “Waarom iedereen vrijheid verdient

  1. Wat een mooie blog! Dat wat jij ons wil meegeven geldt ook voor jou lieve booz!
    Je bent een prachtig mooi mens en wat heb ik een geluk dat ik jou heb mogen leren kennen! ♡
    Heel veel liefs Step

Geef een reactie