COMFORTZONE – Mijn dromen en angsten | Persoonlijk

‘There is freedom waiting for you, on the breezes of the sky, and you ask ”What if I fall?” Oh but my darling, what if you fly?’ – Erin Hanson. Zo nu en dan heb ik een vriendin nodig die me even hier op wijst, want o, wat ben ik soms verknocht aan mijn vertrouwde cirkeltje, mijn comfortzone.

Iedereen heeft een comfortzone en bij iedereen is hij weer anders. Vandaag deel ik met jullie mijn comfortzone cirkel die ik maakte met behulp van het Flow Mindfulness Werkboek. Ook geef ik jullie tips om zelf ook zo’n cirkel te maken en een beetje out of your comfortzone te komen!

Flow mindfulness werkboek

Ergens begin dit jaar kocht ik het Flow mindfulness werkboek. Een boek met allerlei inzichten over jezelf in deze wereld van 2016. Het boek is ingedeeld in diverse thema’s waaronder ook het thema ‘Waarom vinden we nieuwe dingen zo eng?’. Bij dit thema kun je een cirkel invullen over je eigen comfortzone. De cirkel heeft verschillende lagen en ieder laagje is een beetje enger.

De dingen die je heel goed afgaan en waarbij je je fijn voelt zitten in het hart van de cirkel. In de ring eromheen zitten de dingen die je wel kunt, maar waar je je wel even toe moet zetten. In de volgende ring staan de dingen waarvoor je op dit moment nog geen moed op kunt brengen. En in de buitenste ring van de cirkel zitten de dingen die je ooit nog wel graag wilt doen, maar die je nu nog te eng vindt. Ik heb zelf zo’n cirkel ingevuld en kreeg een goed inzicht van wie ik ben en wat mijn dromen en angsten zijn. Ook zie ik nu wat ik kan doen om mezelf een beetje uit te dagen en hoe ik kan groeien.

A comfort zone is a beautiful thing, but nothing ever grows there.

Mijn comfortzone

Ik vulde de cirkel in en heb hem voor jullie overzichtelijk samengevat:

Hart – binnenste ring: mijn werk, door de stad slenteren, snailmail, een boterham met hagelslag als ontbijt, omgaan met kinderen en dieren, luisteren naar anderen, bij Arjen zijn, dienen (koffiezetten, koekjes delen enz.), mijn planten verzorgen

Tweede ring: leiding geven in een vertrouwde omgeving, in mijn eentje dingen ondernemen, wandelen of fietsen zonder doel (alleen), tekenen, open zijn over mijn mening en gevoel

Derde ring: goed kunnen koken, ver reizen en de wereld ontdekken, een kampvuur zelf aansteken, op een vereniging/clubje gaan of dit zelf organiseren, op yoga of een andere sport (alleen), zwemmen op plaatsen waar ik niet kan staan, een instrument bespelen

Toekomst – buitenste ring: een soloreis maken, een Bed&Breakfast beginnen, een eigen bedrijfje(?)

Als ik dit overzicht zo bekijk dan zie ik dat ik meer in mijn eentje wil durven doen. Ik ben echt een mensen-mens ik doe erg graag dingen samen. Ik ben dat meisje die iemand mee vraagt naar de wc op school, ik ben dat meisje die niet zomaar in haar eentje ergens binnen stapt. Dat is out of my comfortzone, maar wel iets wat ik meer zou willen durven. Ook zie ik mezelf echt als oud vrouwtje tegen haar kat praten, terwijl ze de plantjes verzorgt en koekjes bakt voor de buurvrouw. Nu is dat niet verkeerd, maar ik ben niet alleen dát meisje, ik wil meer. Ik wil reizen, andere landen ontdekken, kunst maken, nieuwe vrienden maken en mijn angsten overwinnen.

Een poging om het woord comfortzone uit te beelden in een tekening. Ik heb in deze tekening bewust geen kleur gebruikt omdat mijn tekenen in zwart-wit ook een comfortzone ding is.
Een poging om het woord comfortzone uit te beelden in een tekening. Ik heb in deze tekening bewust geen kleur gebruikt omdat mijn tekenen in zwart-wit ook een comfortzone ding is.

Water en vuur

Twee grote angsten van mij komen erg duidelijk naar voren: water en vuur. Ik ben niet bang van water, maar als mijn voeten en armen geen houvast meer aan iets hebben voel ik een innerlijke angst dat ik ga verdrinken. Ik weet ook wel dat ik niet zal verdrinken in een zwembad en ook heb ik gewoon mijn zwemdiploma. Ik denk dat ik veel te weinig heb gezwommen na mijn diploma waardoor ik het deels heb verleerd.

Mijn angst voor vuur heb ik (redelijk) onder controle, ik durf zelf kaarsen aan te steken en te branden. Maar zodra er met vuur wordt gespeeld of als ik met lucifers moet gaan werken kan ik wel in paniek raken. Ook al dwing ik mezelf tot het gebruiken van lucifers (waardoor het er belachelijk uit ziet als ik ze gebruik) ik vind ze nog steeds eng. Ook bij vuurwerk blijf ik zo ver mogelijk uit de buurt, ik houd met moeite sterrenregen vast. Oké, dit klinkt totaal niet alsof ik het onder controle heb, maar ik heb er wel mee om leren gaan. Nu nog mezelf uitdagen om deze angsten te overwinnen!

Jouw comfortzone

Wil jij ook eens inzicht krijgen in hoe je jezelf meer uit kunt dagen en wil je eens zien hoe jouw comfortzone er eigenlijk uit ziet? Dan kun je hem zelf ook maken door gewoon op papier een doorsnede te maken van een boomstam met zijn jaarringen. Je kunt ook eventueel mijn overzicht als voorbeeld gebruiken. Je mag ook altijd ideeën en gedachten met mij delen in de reacties. Als je een persoonlijke vraag hebt mag je me ook altijd een mailtje sturen (marlinda@lightningbugs.nl).

Ik hoop dat ik jullie een beetje heb kunnen inspireren en dat jullie het een leuke blogpost vinden! Reageer als je ook een comfortzone cirkel gaat maken, als je vragen hebt of dingen herkent!

Liefs, Marlinda

Volg mij op Instagram om meer van mij te zien: @lightningbugs.nl

10 thoughts on “COMFORTZONE – Mijn dromen en angsten | Persoonlijk

  1. Mooie open blog Lin! Soms denk ik dat je best veel op mij lijkt. Ik heb ook heel erg het gevoel meer uit het leven te willen halen. Helaas houd mijn moeheid me ook vaak tegen, maar soms moet je er gewoon echt voor gaan.

  2. Lieve Bozie,
    Wat knap dat je zo’n blog hebt geschreven en open bent ook naar mensen die je helemaal niet echt kennen misschien! Ik denk dat een mooie stap is buiten je comfortzone! Trots op je! Ik hoop dat ik in de toekomst ook wat meer buiten mijn comfortzone durf te komen maar daar gaan we aan werken! 😉
    Liefs Step

Geef een reactie