2017 | Mijn plannen en doelen voor dit nieuwe jaar

Hoi lieve lezers, het is alweer een tijdje terug dat jullie iets van mij hoorden. Daarom wil ik jullie graag eerst een heel gelukkig nieuwjaar toewensen! Ik hoop dat ieder van jullie een prachtig nieuw jaar mag hebben vol met mooie en leuke dingen. Ik wens jullie heel veel liefde en zonneschijn toe. In mijn vorige blogpost keek ik terug op 2016, inmiddels vorig jaar. Vandaag wil ik met jullie vooruit blikken op dit jaar, 2017. Ik ga mijn plannen delen voor dit jaar en – hoe cliché ook – mijn goede voornemens.

Kaartje is van www.ninamaakt.nl

Leren en uitdagen

Dit jaar heb ik, in vergelijking met vorig jaar, een heleboel plannen. Ik wil dit jaar nieuwe dingen leren en nieuwe plaatsen bezoeken waar ik nog nooit ben geweest. Ook wil ik mezelf uitdagen op verschillende punten. Het meest uitdagende voor dit jaar is wel dat ik van plan ben om weer naar school te gaan. Ik heb me zelfs al aangemeld! Ik vind het erg spannend omdat ik na twee tussenjaren toch weer ga leren en dat zal me weer gaan uitdagen om elke dag huiswerk te gaan maken. Wél heb ik er heel erg zin in om weer wat te gaan leren, ik heb nu namelijk het gevoel dat ik een beetje blijf hangen en af en toe voel ik me een beetje nutteloos.

Vogels en analoge fotografie

Verder wil ik meer leren over vogels. Al van kind af aan vind ik vogels fascinerend. Ik houd ervan om ze in de tuin korstjes brood of vetbollen te zien eten. Ook luister ik graag naar hun gekwetter en gefluit. Ik wil dit jaar graag leren welk geluid bij welk vogeltje hoort en elk vogeltje bij zijn naam kennen. Ik ken er al wel verschillende, maar ik wil er meer over te weten komen.

Ook wil ik meer leren over analoge fotografie. Fotografie op zich boeit me al heel erg en ik zou graag wat meer camera’s willen hebben dan alleen mijn smartphone en polaroid camera. Maar vooral over analoge fotografie wil ik meer leren dit jaar. Analoge fotografie is traditionele fotografie, op de ouderwetse manier dus, met rolletjes ontwikkelen en polaroid camera’s. Analoge fotografie interesseert me erg vanwege de bijzondere lichtval en warme kleuren in de foto’s. Ook zijn de foto’s vaak minder scherp wat zorgt voor een romantische sfeer.

(Meer weten over analoge fotografie? Zie #analogue op Instagram of mijn – tot nu toe – favoriete analoge fotografe @satellitejune op Instagram of www.satellitejune.com)

Reading challenge

Als laatste uitdaging heb ik voor mijzelf een challenge om dit jaar vijftien boeken te lezen. Dit klinkt erg weinig en ik hoop ook dat het me lukt om er meer te lezen, maar als ik per maand één boek lees zit ik op twaalf. Ik denk dat ik er vorig jaar misschien tien gelezen heb en dat vind ik erg triest aangezien ik toen ik kind was zeven boeken in de week las. Dit jaar meer tijd om te lezen dus!

Mijn goede voornemens voor 2017

Mijn eerste voornemen is om elke dag een stukje te wandelen. Ik werk onregelmatig waardoor ik best wel wat vrij ben en laat ik een ontzettende huismus zijn. Ik zit dus graag binnen. Maar als ik even buiten kom krijg ik zoveel nieuwe ideeën en frisse moed. Ook raakt mijn volle hoofd zo lekker leeg in de buitenlucht, dat ik dit jaar elke dag een stukje buiten wil lopen.

Mijn tweede voornemen is  om dit jaar te besparen op kleding en prulletjes. Ik heb een kamer vol (overvol) met spulletjes, ik ga dus geen decoratie meer kopen. Ook puilt mijn kledingkast – na drie opruimbeurten – nog steeds uit, dus geen nieuwe kleding meer tenzij er iets anders uit gaat. Als ik dan iets nieuws koop wil ik zoveel mogelijk letten op de duurzaamheid van het product, dit ga ik hieronder verder uitleggen.

Mens, dier en milieu

Wij als mensen hebben de taak om goed voor deze aardbol te zorgen. Helaas doen wij over het algemeen het tegenovergestelde. Ik in ieder geval wel. Afval scheiden deed ik altijd al wel, maar dit jaar wil ik ook afval gaan verminderen. Zo ben ik momenteel aan het overstappen op wasbaar maandverband in plaats van de wegwerpversie, neem ik altijd overal een eigen tas mee naar toe en gebruik ik een herbruikbare waterfles. Mijn mandjes vol beautyproducten die ik nooit gebruik gaan ook leeg en de spullen waar ik afstand van kan doen gaan naar mensen die het kunnen gebruiken of naar de kringloop. Verder wil ik in de toekomst graag in, of dichtbij, de stad gaan wonen zodat ik zoveel mogelijk kan fietsen in plaats van autorijden. Momenteel fiets ik ook en reis ik met de bus, maar als ik een auto had zou ik die wel gebruiken.

Als ik toch nog iets écht nodig heb wil ik dat de makers ervan een eerlijk loon en goede werkomstandigheden hebben, ook wil ik dat het goed recyclebaar is en niet milieubelastend geproduceerd. Ik wil dat er geen mens of dier of de natuur in het algemeen onder heeft moeten lijden. Qua eten vind ik dat lastig omdat ik nog bij mijn ouders woon, maar qua kleding, schoenen en spullen kan ik dat doen.

Mijn redenen

Waarom ik dit doe zul je je misschien afvragen? Allereerst dus omdat ik van mening ben dat wij goed voor onze wereld moeten zorgen. Als tweede omdat het ook beter is voor je eigen gezondheid, wie wil zichzelf nu volstoppen met chemische stofjes?

Als laatste omdat ik zoveel rechten en mogelijkheden heb in vergelijking met andere mensen op deze wereld dat ik zeker wel wat meer mag doen om voor hen te zorgen. Nee, ik ben niet bepaald rijk op het gebied van geld, maar ik ben wel rijk gezegend. Ik heb elke dag voedsel, zelfs nog enorm veel keuze ook. Ik ben gezond. Ook heb ik warme kleding om aan te trekken, ik heb een dak boven mijn hoofd. Ik heb werk en ik heb de mogelijkheid om te gaan studeren. En dan noem ik nog niet eens alles, want ik ben ook ontzettend dankbaar voor mijn lieve vriend, familie, vrienden en jullie! Tel je zegeningen, dat is wat ik mezelf mee wil geven dit jaar, maar ook jullie.

‘No. We don’t always get what we want. But consider this: there are people who will never have what you have, right now.’ – Unknown

Ik ga maar eens een eind breien aan dit lange kletsverhaal. Wat zijn jouw goede doelen voor 2017? Of doe je niet aan goede voornemens?

Liefs, Marlinda

4 thoughts on “2017 | Mijn plannen en doelen voor dit nieuwe jaar

 1. Je hebt echt mooie en goede doelen voor jezelf gesteld in 2017! Hele uitdagende, maar ook kleinere en meer simpele dingen. Ik ben trots op je. <3
  Het stukje over mens, dier en milieu inspireert mij om bewuster te gaan leven en na te denken wat voor invloed mijn keuzes hebben op de wereld en de medemens, maar ook om dankbaarder te zijn voor wat ik wel heb. En ik heb nu al zin in het ontspullen, weg met alle nutteloze prulletjes!

  En je tekening is echt heel mooi geworden!

 2. Hoi lieve Bozie,
  Wat een ontzettend mooie, inspirerende blog heb je me daar eens geschreven zeg!
  Ik ben zo enorm trots op je!
  Wat een mooie voornemens heb je. Ik hoop dat je ze allemaal waar gaat maken en als
  je daar hulp bij nodig hebt wil ik je daar graag bij helpen!
  Toppertje!
  Hele dikke knuffel van mij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *